Su Kuyuları Çalışmaları

Milyonlarca İnsan Susuzluk Çekiyor

 

UNİCEF ve Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün (DSÖ / WHO) son yayınladığı rapora göre Dünya’da her 6 kiÅŸiden biri yeterli miktarda içme suyundan mahrum kalarak yaşıyor. Her 2 kiÅŸiden birinin içtiÄŸi su ise saÄŸlıksız. Susuzluktan ve temiz olmayan suların kullanılması sebebiyle her gün, çoÄŸunluÄŸu çocuk olmak üzere, 10 bin kiÅŸi hayatını yitiriyor. Son 100 yılda dünyada su tüketimi 10 kat artarken, kiÅŸi başına düÅŸen su miktarı yarı yarıya azaldı.

 

Dünya nüfusunun beÅŸte biri içilebilir temiz sudan mahrûm bulunuyor. 748 milyon kiÅŸi, bir baÅŸka deyiÅŸle her 10 kiÅŸiden biri güvenilir suya eriÅŸemiyor. Dünyadaki okulların üçte birinde güvenilir su bulunmuyor. Her yıl baÅŸta çocuklar olmak üzere 10 milyon kiÅŸi sudan kaynaklanan salgın hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu bölgelerdeki insanlar, kilometrelerce mesafelerden kullanıma uygun olmayan ve çeÅŸitli ağır hastalıklara sebep olan suları taşıyarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar.

 

 

Neden Su Kuyuları İnşa Etmeliyiz?

Canlıların hayatını devam ettirebilmesi için en önemli hayat kaynağı olan su, aynı zamanda me-deniyetlerin geliÅŸimi adına da insanlığın en temel ihtiyacıdır.

 

Dünyanın birçok yerinde gerek su kaynaklarının kısıtlılığı, gerek ekonomik yoksunluklar nede-niyle insanlar suya ulaÅŸmakta pek çok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Bu bölgelerdeki insanlar, kilometrelerce uzaklıktan kullanıma uygun olmayan ve çeÅŸitli hastalıklara sebep olan suları taşıyarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar.

 

Kuraklığın ve fakirliÄŸin pençesinde yaÅŸam mücadelesi veren bu mazlum ve mahcup insanların dertlerine derman olacak birçok proje yapılabilir. BeÅŸir DerneÄŸi olarak bu alandaki ihtiyacın giderilmesine yönelik projeler hazırlamaktayız.

 

Bunların başında su kuyusu projesi yer almaktadır. İnsanları kendi yaÅŸadık-ları yerlerde temiz içme suyuna kavuÅŸturuyor, kilometrelerce yol kat etmeden temiz su elde etmele-rine vesile oluyoruz. İleriye dönük olarak ise su depoları kurmayı ve ÅŸebekeler üzerinden insanların evlerine kadar temiz su ulaÅŸtırmayı hedefliyoruz.

 

 

Tüm bu çalışmalarımız için “ Su Kuyuları " baÅŸlığı altında bir bağış havuzu oluÅŸturduk ve bu hayırlı hizmetten tüm bağışçıların istifade etmesini amaçladık. 1 TL bile olsa bu projeye bağışta bulunarak katkı saÄŸlayabilirsiniz.

 

Sık Sorulan Sorular
 

 

Su Kuyusu Projeleri Verileri
 

 

Su Kuyuları İçin Yer Tespiti Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürede Açılır?

Genellikle yerel iÅŸbirliÄŸi yaptığımız kurumların talepleri üzerinden çalışma baÅŸlatılır. Dünya saÄŸlık örgütü verileri ve ülke verileri üzerinden de durum tespiti yapılarak projeye baÅŸlanır. BaÅŸta Afrika ülkeleri olmak üzere, Afganistan, Pakistan, BangladeÅŸ, Çad, Etiyopya, Tanzanya gibi temiz içme suyu bulmakta sıkıntı yaÅŸayan coÄŸrafyalarda belirli bir program dâhilinde gerçekleÅŸtirilmektedir.

 

Kuyu açma süreci, bölgenin ekonomik, sosyolojik, fizikî ve politik ÅŸartlarına ve imkânlarına baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸkenlik göstermektedir. Bu süreç en geç 8 ay içerisinde tamamlanmaktadır.

 

Bir Su Kuyusunun Maliyeti Nedir?

Bu soru, ne yazık ki proje bitmeden net olarak cevaplanamıyor. Çünkü kuyunun nerede açılaca-ğı, suyun kaç metreden çıkacağı belli olmadığından; ayrıca açılacak kuyunun maliyeti ülkeye, coÄŸrafî bölgeye, ülkedeki siyasî duruma ve daha pek çok etkene baÄŸlı olarak farklılık gösterebildiÄŸinden net olarak bütçe tutarı verilememektedir.

 

Ticarî bir faaliyet olmayan bu çalışmalarımızda BeÅŸir DerneÄŸi olarak uygulamamız ise ÅŸöyledir:

 

3.000 USD bağışta bulunan kiÅŸilere; açılan su kuyusuna kriterlerimize ve böl-genin kültürüne aykırı olmayan bir isim vermelerini saÄŸlamaktayız. Maliyeti 3.000 USD’yi aÅŸan projeler de olmaktadır. Yukarıda belirttiÄŸimiz sebeplere baÄŸlı bazı kuyular 10.000 USD’ye kadar yükselebiliyor, bazı bölgelerde ise su ihtiyacının kuyu yeri-ne çeÅŸme ile karşılanması daha verimli ve gerekli olabiliyor. Bu durumda bazı projeler birleÅŸtirilerek proje hayata geçiriliyor. Böyle durumlarda açılan kuyuya veya çeÅŸmeye birden fazla bağışçının ismi veriliyor.

 

Maliyeti 3.000 USD’nin altında gerçekleÅŸen kuyularda ise kalan miktar su kuyusu havuzunda baÅŸka bir kuyunun yapılması veya açılan su kuyularının bakım ve onarımı için su kuyusu havuzuna aktarılmaktadır. Ayrıca havuzda biriken bağışlar, kuyuların sonraki yıllarda gerekli bakım ve tadilatları için kullanılmaktadır.

Bir kuyunun ömrü, su kaynağının verimliliÄŸi veya kuraklığın ÅŸiddeti ile alakalı olarak deÄŸiÅŸik sürelerde olmaktadır. Bu sebeple yaptığımız projelerde bağışçımıza karşı kullanım süresine dâir hiçbir taahhütte bulunamamaktayız.

Özellikle Afrika ülkelerinde yeterli teknik donanım olmadığından kuyuların mâliyeti çok farklı-lık göstermektedir. Onun için BeÅŸir DerneÄŸi olarak ülke, bölge veya diÄŸer ÅŸartlı su kuyu-su bağışı kabul etmiyoruz. Kuyunun mâliyetinden önce ihtiyaç analizi bizim için daha önemlidir. Bu sebeple ihtiyacı en âcil olan bölgelerde planlama yapmaktayız.

 

Açılan Su Kuyusu ÇeÅŸitleri

BeÅŸir DerneÄŸi olarak bölgelerin yapısına göre çeÅŸitli su kuyuları açabiliyoruz. Su kuyuları tulumbalı, makaralı, elektrikli, güneÅŸ enerjili olarak birkaç farklı türde açılabil-mektedir. DerneÄŸimiz için önemli olan husus kuyuların maksimum fayda saÄŸlaması ve uzun ömürlü olmasıdır.

 

Temiz ve içilebilir nitelikte olan suların 40 metre derinlikten itibaren saÄŸlıklı çıkarılabileceÄŸi bilgi-si çeÅŸitli fizibilite çalışmaları sonucu belirlenmiÅŸtir. Dernek olarak biz de kuyularımızı en az 40 metre derinlikten baÅŸlayarak artan derinliklerde açmaya çalışıyoruz.

 

Destek Olmak İster Misiniz?

Sizler de yardımlarınızla çatlamış dudaklara bir yudum su olabilir, binlerce insana ulaÅŸan rahmet pınarına ortak olabilirsiniz.

 

 

İyiliği Hediye Et